top of page

שיטת "העסק היעיל - Lean" 

 

שיטת העסק היעיל - Lean שפיתחנו מבוססת על מספר שיטות שמקובלות היום בעולם החדשנות והסטרטאפים כמו: Lean Canvas, Lean Startup, Design Thinking and Business Model Generation

אנו לקחנו את השיטות הללו שמוכחות באלפי חברות בעולם והתאמנו אותן לעסקים קטנים באשר הם. כיום ברור שהשיטות הללו מתאימות למגוון סוגי עסקים רב ביותר כמו עסקי קמעונאות, סיטונאות, עסקים חברתיים, סטרטאפים, מזון, ביגוד, שירות וכו וכו.

 

השיטה במהותה מתבססת על הבנה שנרכשה עשרות שנים על הסיבה העיקרית לכישלונם של עסקים ובניגוד לדעה הרווחת הסיבה איננה שיווק ומכירות !

הסיבה העיקרית לכישלונם של עסקים הינה חוסר התאמה בין צרכי השוק למוצר / שירות שהעסק הציע – הסיבה הזאת בלבד אחראית ל 50% מהכישלונות, שיווק אחראי רק ל 14% מהכישלונות אצל עסקים.

בהבנת הנתון הנ"ל התמונה הבאה של גרף ההצלחה של עסקים מתחילה להתבהר לנו:

גרף ההצלחה של עסקים מתאר את העסק משלב הרעיון וכפי שרואים רוב העסקים חווים בהתחלה את חווית "האמבטיה" בה העסק עובר סידרת כישלונות עם המוצר/השירות שלו.
מה הסיבה לכך? ובכן ברגע שהעסק יוצא ופוגש לקוחות, זו הפעם הראשונה שהוא מקבל משוב על המוצר / השירות שהוא מציע.

ב 99% אחוז מהעסקים, המוצר לא מתאים ללקוחות שהוגדרו. למעשה רק תוך כדי תנועה העסק מקבל מספיק משוב לשנות את המוצר עד אשר נוצרת התאמה מוחלטת שמאפשרת מאותה נקודה את נסיקת העסק.

למעשה כל עסק מתחיל עם תכנית A  ויוצא עם תכנית פעולה עובדת שונה לחלוטין.

 

המטרה

1.      לצמצם את הזמן בה העסק נמצא באזור "האמבטיה" – למינימום

2.      להוריד סיכונים מיותרים בכל אזור "האמבטיה "– כמו לקיחת הלוואות

3.      להקטין למינימום  את בזבוז ההון העצמי כי התכנית הראשונה לא תהיה התכנית שתהיה בפועל.

 

התפיסה

עסק חדש הינו רעיון שצריך הוכחה. כל עוד אין הוכחה ברורה שיש התאמה בין המוצר לשוק הרי יש לחפש את המוצר הנכון  או את השוק הנכון.

השיטה היחידה שמאפשרת חיפוש הוכחה לרעיון הינה ביצוע מחקר.

כלומר הקמת עסק בשלבים הראשונים שלו הינו מחקר (כן מחקר כמו באוניברסיטה)

 

השיטה

מהי שיטת המחקר לכן?

עסק מגיע עם רעיון חדש מבוסס על השערות בהקשר לקהל הלקוחות הפוטנציאלי שלו , כפי שאמרנו לרוב ההנחות הללו שגויות ולכן יש לערוך ניסוי. תוצאות הניסוי יכולות לאשר את ההשערה או להוכיח שהיא שגויה וכך אם ההנחה נכונה הרי עוברים להנחה הבאה ובודקים אותה. במידה והוכח שההשערה שגויה יש צורך לעשות שינוי ( שנקרא "פיבוט") ומבצעים ניסוי חדש . התהליך חוזר על עצמו עד שמתכנסים למוצר שמתאים לשוק.

 

מה זה הניסוי?

הניסוי מוגדר ע"י "מוצר מינימלי שהינו בעל ערך" כלומר בצורה יצירתית מבצעים ניסוי שמתייחס להשערה ללא הוצאות כספים אדירה. לדוגמא: מישהו רוצה לפתוח מסעדת בשרים וכריכים מעושנים, אפשרות גרועה לקחת הלוואה של כמה מאות אלפיי שקלים ואז להיכשל.

אפשרות טובה היא לנסות להבין את שני המרכיבים החשובים במסעדנות: (א) טיב האוכל והתאמתו לקהל (ב) location location location.

אז מה עושים? שוכרים דוכנים בקניונים כך תפסת את שתי הציפורים , בדקת גם את איכות האוכל וגם את התאמתו לשכונה הנכונה בעיר הנכונה . בארה"ב ישנן כמה מסעדות גדולות שבודקות כך מתכונים חדשים.  בינתיים גם היו לך הכנסות ומינימום הלוואות ובזבוז הון עצמי.

 

תהליך הניסוי מתבסס לפיכך על שלושה אלמנטים:

1.      "מוצר מינימלי בעל ערך"

2.      Get out of the building – צא החוצה מהבניין כמה שיותר מהר ותיפגש עם לקוחות ועם כמה שיותר  מהם.

3.      Fail Fast Succeed Faster - היכשל מהר ותצליח מהר יותר – כי הרבה יותר מהר תתקן את הכיוון של העסק.

 

מה היה לנו עד כאן?

הגדרנו סדרת ניסויים מהירה שאפשרה לנו לבדוק את ההשערות שעליהן מבוססת הקמת העסק החדש, מסתבר במחקרים שהשיטה הזאת של ניהול הניסיונות ויצירת סדרת כישלונות מהירה מקצרת בסה"כ את זמן האמבטיה ביותר מ 50% .

כן זה מקצר את זמן הבשלת העסק פי 2, שתבין מדובר בסביבות 9 חודשים של חיסכון בזמן....

 

מגיעים לתכל'ס במהירות ובדייקנות.

במינימום סיכונים , ללא  הלוואות ללא צורך בהון עצמי ובמינימום זמן.

 

שיטת העסק היעיל - Lean (העסק הרזה)

מהמיני קורס - מפת הדרכים לחשיבה יזמית

bottom of page